De accijnsverhoging op diesel, die in januari dit jaar werd ingevoerd, is niet nadelig voor de staat. Per saldo stijgen de belastinginkomsten.

De accijnsverhoging op diesel heeft in de eerste vier maanden van dit jaar 73 miljoen euro extra opgeleverd voor de schatkist. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat donderdag in een Kamerdebat over de omstreden accijnsverhoging.

De oppositiepartijen CDA, PVV en SP lopen al maanden te hoop tegen de accijnsverhoging. Die zou leiden tot massaal tanken over de grens, dus minder inkomsten voor het Rijk en grote problemen voor pomphouders en andere winkels in de grensstreek.

73 miljoen voor staat uit hogere accijns diesel

Maar volgens Wiebes levert de maatregel het kabinet dus wel degelijk extra geld op, zelfs nu er in Nederland minder getankt wordt. Het nu alsnog terugdraaien van de accijnsverhoging zou de overheid geld kosten, zei Wiebes, en is hij niet van plan.

Wiebes heeft ondanks heftig verzet van de oppositiepartijen CDA, PVV en SP ruime steun van de andere partijen in de Kamer om de accijnsverhoging overeind te houden.

Wiebes zei dat hij ,,weinig in de aanbieding'' heeft voor de pomphouders in de grensstreek. Een accijnsverlaging zou de situatie voor hen ook niet omdraaien. Wat het kabinet wil doen is de ,,overheidsfinanciën en het land gezond maken, de economie aanzwengelen en zorgen voor veel, veel meer banen'', aldus Wiebes.

Hij beloofde dat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) in de zomer reageert op een PvdA-plan met 51 aanbevelingen om de werkloosheid en economische problemen in krimpgebieden (vaak in de grensstreek) aan te pakken.

Smijten met cijfers

In het Kamerdebat bestreden oppositie en Wiebes elkaar met tabellen, cijfers en interpretaties van cijfers. Volgens Wiebes was het vergelijken van onvergelijkbare grootheden als ,,jojoën op een trampoline''. Losse maandcijfers leren ,,ons niks'', zei hij.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt claimde dat het kabinet 200 miljoen euro minder ophaalt aan brandstofaccijnzen dan voorzien. Volgens Wiebes vergeleek hij daarbij twee getallen die ,,helemaal niets met elkaar te maken hebben''.

Klagende pomphouders

Pomphouders klagen al maanden over de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg begin dit jaar. Die hebben er volgens hen toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor Nederlandse pomphouders in de grensstreek failliet gaan en ook andere ondernemers veel omzet verliezen.

Wat betreft de verkoopvolumes van diesel is volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek sprake van een daling in de eerste maanden van dit jaar.

Bovag dreigt met rechter

Brancheorganisatie Bovag stapt vrijwel zeker naar de rechter om de schade van de accijnsverhoging voor pomphouders in de grensstreek op de Nederlandse overheid te verhalen. ,,Die kans is levensgroot. Wij zijn zwaar teleurgesteld'', zegt voorlichter Paul de Waal van Bovag donderdag.

De organisatie onderzoekt of de zaak samen met BETA, de belangenclub van onafhankelijke pomphouders, kan worden aangespannen tegen de Staat. ,,Staatssecretaris Wiebes doet niets voor de pomphouders, het ondernemen wordt ze op deze manier onmogelijk gemaakt'', aldus De Waal.

Lees ook

Lagere verkoop diesel in april: pomphouders boos

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl